Snert en geen Erwtensoep!!
Snert met huisgemaakte bouillon
Niets zo huiselijk als de geur van een pan erwtensoep die urenlang op het fornuis staat te pruttelen. Deze klassieke snert begint met een zelfgetrokken bouillon vol smaak van prei, selderij, wortel en kruidige tonen van jeneverbes en kruidnagel. Door de bouillon een dag te laten trekken en het vlees rustig mee te laten garen, krijg je die diepe, hartige smaak die kant-en-klare erwtensoep nooit haalt.
Na het toevoegen van de spliterwten en groenten verandert de bouillon langzaam in een dikke, romige soep vol structuur. Perfect om op een koude dag van te genieten, en zoals het hoort: de volgende dag smaakt hij nóg beter.
Wat er in gaat:
- Bouillon:
5 liter koud water
8 blokjes kip bouillon (lidl)
1 grote peen in stukken
1 grote ui in 2 en
2 stengels bleekselderij in stukken
Groen van 2 preien
7 kruidnagels
7 jeneverbes
2 laurierblaadjes
1 tl witte peper
2 schouderkarbonaden
1 hamschijf of krabbetjes a 500 / 600 gram (slagerskwaliteit met goed vlees erop)
- Snert:
1000 gram spliterwten.
1 knolselderij (klein 400 a 500 gram).
2 winterwortels of 1 grote winterwortel
De rest van de 2 preien.
1 ui.
2 aardappels
1 rookworst.
Hoe je het doet:
- (dag 1) Bouillon trekken:
- Doe 5 liter koud water in een grote soeppan en zet op het vuur.
- Voeg de bouillonblokjes toe.
- Snij het groen van de 2 preien en was hier het zand even van af.
- Schil de grote wortel en snij in grote stukken.
- Pel de ui en snij door de midden. (1 grote ui of 2 kleinere).
- Snij de 2 stengels bleekselderij in stukken.
- Doe de jeneverbessen en kruidnagels in een Kookei.
- Doe nu alles in de pan zo ook de laurierblaadjes en een kleine theelepel witte peper.

- Breng dit langzaam aan de kook.
- Laat dit lekker een paar uurtjes (een dag) trekken

- Voeg halverwege de schouderkarbonade en de hamschijf toe en laat dit meetrekken.
- Ik zet het vuur uit aan het eind van de dag en laat ’s nachts de bouillon rustig afkoelen.
- (Dag 2) Snert afmaken:
- De volgende dag doe je de spliterwten even in een grote bak en zet deze erwten onder water, laat dit even staan!
- Haal nu met de schuimspaan de groenten uit de pan en doe dit in een zeef met een bak eronder. Het vlees even in een aparte schaal doen. Ik pers dan nog zoveel mogelijk vocht uit de groente. Dat vocht gaat terug in de pan en de groenten kunnen weg.
- Pak een andere grote pan / kom en zet de zeef erin. Nu gaan we de bouillon zeven.
- Let op, omdat de bouillon is afgekoeld ligt onder in de pan allemaal vuiligheid van het vlees. Dit willen we niet in de soep hebben. Dus uitkijken met zeven, en het laatste beetje weggooien!
- Als de bouillon schoon is kan dit weer in de schoongemaakte grote soeppan. Je zal nu ongeveer een 4 liter bouillon hebben.
- Nu gaan we de spliterwten nog even goed spoelen en wassen onder de koude kraan. Gebruik hiervoor ook weer een zeef of vergiet.
- De soeppan met bouillon kan nu op het vuur en de spliterwten kunnen erbij. Breng dit rustig aan de kook en roer door en kijk uit voor aanbranden! Dit zal ongeveer 1,5 uur duren voordat de spliterwten goed stuk gekookt zijn. Haal af en toe met de schuimspaan het schuim uit de pan. Ik doe de staafmixer er nog even doorheen.
- Snij intussen de groente.
- De knolselderij, wortel en aardappels in mooie kleine blokjes, de ui in stukjes en de prei in halve ringetjes.
- Ook het vlees kan ondertussen geplukt worden.
- Als de spliterwten goed stuk gekookt zijn kan nu de de rest van de groente erbij. Kook dit ook weer een uurtje mee (roeren tussendoor).
- Doe het vlees erbij en leg de gehele rookworst nu ook even in de soep.
- De rookworst zuigt zich nu lekker vol en warmt op.
- Het vuur kan uit en nu gaan we de snert zo snel mogelijk afkoelen. Ik zet hem in een wasbak met koud water. De worst haal ik er ondertussen even uit en snij deze in mooie dunne plakken en doet het daarna weer terug in de pan. Ververs het water in de wasbak af en toe zodat de soep snel kan afkoelen.
- Blijf evengoed af en te roeren.
- Als de pan is afgekoeld kan je deze wegzetten in een koude omgeving (koelkast) want we eten deze soep natuurlijk pas een dag later.
- Dan is hij op zijn lekkerst!!
- (Dag 3), eten maar!!
- Nu de snert lekker een dag heeft gerust komt de smaak alleen maar beter naar voren. Omdat we nu ongeveer 7 liter snert hebben is het niet handig om de hele pan op te warmen. Haal eruit wat je nodig heb en de rest kan je in bakjes invriezen of uitdelen!!

- Verwarm de snert op een laag vuurtje en laat het niet koken. Blijven roeren!!
- Eet smakelijk
Notities
- “Het belangrijkste verschil tussen snert en erwtensoep is dat
snert een dikkere variant is van erwtensoep die een dag heeft gestaan, waardoor de smaken zich intenser hebben ontwikkeld. Bovendien wordt er aan snert vaak extra varkensvlees, spek en botten toegevoegd, wat bijdraagt aan de dikkere consistentie en rijkere smaak”
