Klassieke Bolognesesaus van Martine

Klassieke Bolognese van Martine

Wat er in gaat:

  • 10 gr boter

  • 10 ml olijfolie

  • 500 gram rundergehakt

  • 150 gram Pancetta of ontbijtspek

  • 100 ml witte wijn

  • 400 gram passata

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 100 gram bleekselderij

  • 100 gram winterpeen

  • 250 ml melk

  • 150 ml runderbouillon

Hoe je het doet:

  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn
  • Snijd de pancetta in reepjes van ongeveer 0,5 cm breed. Maak de bleekselderij en winterpeen schoon en snijd ze in kleine blokjes van 0,5 bij o,5
  • Verhit de olie en de boter in een grote pan
  • Voeg de ui, knoflook, bleekselderij, wortel en wat zout toe en bak dit al roerend 5 minuten op middelmatig vuur
  • Voeg nu de pancetta toe en laat alles nog 10 minuten zacht bakken zodat de groente zacht is
  • Zet het vuur hoger en voeg in twee of drie delen het rundergehakt toe. Zorg ervoor dat tussen elke lichting gehakt het vocht verdampt zodat het gehakt echt bakt en niet kookt in zijn eigen vocht.
  • Zodra al het gehakt in de pan zit laat je het zeker nog 15 minuten doorbakken zodat het gehakt mooi goudbruin wordt. De bodem van de pan mag best een beetje aanzetten
  • Voeg de witte wijn toe en schraap met een spatel alle aanbaksels van de bodem van de pan
  • Voeg de passata, melk, runderbouillon, zout en flink wat peper toe
  • Laat de saus minstens 2 uur op zo een laag mogelijk vuur pruttelen met de deksel schuin op de pan. Het resultaat moet een mooie dikke saus zijn die er absoluut niet waterig uitziet. Voeg indien nodig extra runderbouillon of water toe als de saus al te ver inkookt
  • Maak de saus op het eind goed op smaak met peper en eventueel nog zout
  • Garnering:
  • Parmezaan geschaaft
    mozzerela
    verse basilicum
Scroll naar boven