Ragú della Casa Janco.
Een langzaam getrokken huisgemaakte Ragú uit de gietijzeren stoofpan.
Deze Ragú is diep van smaak, zacht gestoofd en bomvol rijke groentearoma’s. Door het gehakt eerst te bruinen, de soffritto rustig te laten zweten, de tomaten te ontzuren én alles langzaam te laten trekken in de oven, ontstaat een saus waar geen potje tegenop kan. Perfect voor bij allerlei soorten pasta’s!!!
Wat er in gaat:
1 grote ui
2 à 3 wortels
2 stengels bleekselderij
2 tenen knoflook
½ eetlepel oregano
½ eetlepel tijm
½ eetlepel basilicum
500 g rundergehakt
150 g ontbijtspek
8–10 Roma-tomaatjes
1 blikje tomatenpuree
1 pak Passata (Frito)
1 blik tomatenstukjes (400 g)
½ liter runderbouillon
Rode wijn (scheut, om af te blussen)
Goede olijfolie
Scheut melk, kookroom of slagroom
Hoe je het doet:
- Verhit een grote stoofpan met dikke bodem en bak eerst het ontbijtspek aan tot het licht goudbruin is.
- Voeg het rundergehakt toe en bak rul tot het mooi bruin is.
- Schep het vlees uit de pan en zet apart.
- Snijd ui en wortel in kleine blokjes.
- Schil de bleekselderij (draadjes eraf) en snijd in kleine stukjes.
- Kneus de knoflooktenen
- Doe wat olijfolie erbij in de pan.
- Fruit de ui 5 minuten zacht aan.
- Voeg wortel en bleekselderij toe en bak 5 minuten mee.
- Voeg nu de gekeneusde knoflook toe en bak kort mee.
- voeg 1 eetlepel oregano, 1 eetlepel tijm en 1eetlepel basilicum toe.
- Zet het vuur laag en laat dit minstens 30 minuten zachtjes stoven op het allerlaagste vuurtje (laat vooral de afzuigkap uit …hmmm).
- Snijd de Roma-tomaten in blokjes en voeg toe. Zet het vuur weer hoger.
- Roer de tomatenpuree erdoor en bak deze een paar minuten mee om te ontzuren.
- Blus af met een flinke scheut rode wijn en laat dit inkoken.
- Gebruik een staafmixer om de saus licht te pureren. Het hoeft niet volledig glad te zijn — rustiek is prima.
- Voeg het gebakken gehakt en spek toe aan de saus en meng goed.
- Voeg de Passata en tomatenstukjes toe.
- Schenk beetje bij beetje runderbouillon erbij tot de saus de gewenste dikte heeft.
- Zet de pan met deksel in de oven op 150°C en laat 2 uur zachtjes stoven.
- Haal de pan uit de oven. Laat indien nodig nog wat inkoken op middelhoog vuur.
- Roer tot slot een scheut melk, kookroom of slagroom door de Ragú en laat dit kort zachtjes pruttelen.
Notities
- je zou er het laatste half uurtje in de oven nog parmezaanse kaas over heen kunnen strooien. Maar dit apart bij het recept serveren kan natuurlijk ook.
- Voor extra diepte kun je een laurierblad toevoegen tijdens het stoven.
