Croquetas de Jambon
Wat er in gaat:
Kroketjes:
1 sjalot (fijn gesneden)
52.5 gram roomboter
75 gram bloem
375 ml melk
120 gram Serrano ham
zout
peper
paprika poeder
1 eetlepel verse peterselie
nootmuskaat
Rode Aioli:
4 eetlepels mayonaise,
1 knoflook, uitgeperst,
sap van ½ citroen,
½ theelepel gerookte paprikapoeder (pimentón).
1 eetlepel griekse yoghurt
Hoe je het doet:
- Pel en snipper de sjalotten zeer fijn. Smelt de boter in een pannetje en bak hierin de sjalotten glazig gedurende een paar minuten.
- Snijd de ham in reepjes / stukje en voeg daarna toe aan de sjalotten. Bak mee gedurende 3 minuten. Schep daarna de bloem erbij en bak al roerende om. Je krijgt nu een roux
- Schenk beetje bij beetje de melk erbij en breng dit al roerende langzaam aan de kook. Laat daarna zachtjes doorkoken tot je een mooie dikke vulling heb. Breng alleen nog even op smaak met gemalen peper, peterselie, zout en de nootmuskaat.
- Schep de vulling in een ruime ovenschaal en verdeel goed over de bodem. Dek af met huishoudfolie en doe dit rechtstreeks op de vulling. Laat minstens 2 uur rusten in de koelkast.
- Maak ondertussen de rode aioli: roer hiervoor de ingrediënten door elkaar in een kommetje. Dek af met folie en plaats in de koelkast tot gebruik.
- Zet een bord klaar met daarop bloem, een schaaltje met geklutste eieren en een bord met een mengsel van paneermeel met wat paprikapoeder
- Vorm met natte handen zo’n 8 ballen van 50 gram, draai daar mooie gelijkmatige kroketjes van. Wentel deze eerst door de bloem, vervolgens het ei en tot slot door de paneermeel.
- bak de kroketjes gedurende een paar minuten goudbruin in 180 graden zonnebloemolie. (Niet teveel tegelijkertijd frituren)
- Serveer daarna met de rode aioli.
Notities
- de verhoudingen van roomboter,bloem en melk
zou ik zo aanhouden voor een mooie stevige roux. - vervang 3 eetlepels melk met 3 eetlepels sherry
