Ribeye met blauwe kaassaus en ratatouille
Wat er in gaat:
300 gram ribeye
2 grote tomaten
1 rode peper
2 grote tenen knoflook
Paar takjes verse tijm
1 courgette
1 winterpeen
1 zoete aardappel
1 jalapeno peper
1 sjalot
1 lepel fijn gehakte peterselie
Klein scheutje witte wijn
75 gram roomkaas
75 gram blauwe kaas (Dana Blue of Roquefort)
Italiaanse kruiden
Zout en peper
Olijfolie
Hoe je het doet:
- Verwarm de barbecue naar een temperatuur van +/- 200 graden met een directe en een indirecte zone. Dit doe je door een halve steen te gebruiken.
- Haal de Ribeye uit de koelkast en laat op temperatuur komen
- Snijd de rode ui doormidden en leg deze samen met de tomaten en de rode peper op het indirecte gedeelte van de barbecue. Pel de tenen en knoflook en pak deze, samen met wat zout en peper en wat tijm, in een stukje aluminium folie en plaats dit pakketje ook op de indirecte zone.
- Gril de tomaat, rode peper en knoflook ongeveer 15 minuten, let op dat de tomaten niet openbarsten.
- Schil ondertussen met de dunschiller mooie, dunne repen van de zoete aardappel, winterwortel en courgette.
- Haal de gegrilde groente van de barbecue en snijd alles grof en verwijder zowiezo de zaadjes van de rode peper. Je hoef niet de hele peper te gebruiken, net wat je lekker vind.
- Doe alles in een maatbeker inclusief de knoflook en tijm en voeg nog een tl Italiaanse kruiden toe en pureer dit tot een mooi volle saus.
- Pak een skillet en bedek deze met een laag saus.
- Nu gaan we de skillet vullen met groenterolletjes.
- Pak een reep winterwortel en leg daar een reep courgette op en dan weer een reep zoete aardappel. Rol dit op tot een mooi rolletje. Herhaal dit tot je Skillet vol zit. Je kan de rolletjes natuurlijk op meerdere varianten oprollen. Een beetje variatie is wel leuk
- Bestrijk de bovenkant met wat olijfolie en strooi daar nog wat italiaanse kruiden over. Je zou eventueel nog wat saus erover kunnen doen.
- Zet de Skillet op het indirecte gedeelte van de barbecue en laat deze ongeveer in 35 minuten garen.
- Pak de Ribeye en bestrooi deze met een lekkere rub of alleen met peper en zout.
- De ribeye kan ook op het indirecte gedeelte en deze grillen we tot een kerntemparatuur van 45 graden.
- Nu gaan we de kaassaus maken
- Zet hiervoor weer een ingevette skillet op de directe zone en laat heet worden
- Snij de sjalot, jalapeno peper en de peterselie lekker fijn en doe in de skillet
- Fruit dit geheel aan en blus af met wat witte wijn, laat de alcohol verdampen.
- Voeg de beide kazen toe en meng het geheel tot een mooie saus. En schuif de Skillet naar het indirecte gedeelte of haal even van de barbecue af als het te hard gaat.
- Als de ribeye zijn temperatuur heeft bereikt gaat hij van de barbecue en pakken we hem in in aluminium folie en laten de ribeye daarna lekker rusten.
- Als de ratatouille klaar / gaar is en de kaassaus ook gaan we de Ribeye nog even kort afgrillen op het directe gedeelte.
- Nu kunnen we de borden opmaken
- Tranceer de ribeye in mooi schuine plakken en leg op het bord, doe daar wat kaassaus naast of gedeeltelijk erover heen en doe wat rolletjes van de groente met tomatensaus op je bord.
- Pak een biertje en eet smakelijk!
