Andijvie in een nieuw jasje – met paprika, Italiaanse gehaktballen en gesmolten kaas.
Andijvie anders – met gehaktballen, paprika en Parmezaan
Een heerlijke twist op de klassieke Hollandse andijvie! In deze romige ovenschaal komt het beste van twee keukens samen: de frisse knapperigheid van andijvie met de volle, kruidige smaken van Italiaanse gehaktballen, paprika en een laagje Parmezaanse kaas dat goudbruin uit de oven komt.
Een echt comfortgerecht voor doordeweeks — makkelijk te maken, voedzaam en boordevol smaak. Serveer hem met een lepel jus of een klodder grove mosterd, en je hebt een maaltijd waar iedereen blij van wordt.
Wat er in gaat:
krop van 500 g andijvie.
1 kg aardappelen.
150 g spekreepjes.
1 rode puntpaprika.
1 ui.
2 eieren.
200 ml kookroom of slagroom. Slagroom is even vettiger en smeuiger.
100 gr geraspte kaas (jong belegen of pittig).
50 gr geraspte Parmezaanse kaas.
4 gehaktballen (gekruid met Italiaanse kruiden).
Peper, nootmuskaat, eventueel een snufje zout.
bouillonblokje (rund).
Klontje boter of olie om in te vetten.
Hoe je het doet:
- Schil de aardappelen en snij in niet te grote blokjes.

- Spoel / was de blokjes en doe in een grote pan met koud water.
- Voeg het bouillonblokje toe en breng het aan de kook.
- Laat dit een 7 a 10 minuten koken en giet de aardappelblokjes af. (vang het kookvocht op).
- Rol de gepaneerde gehaktballen even door wat Italiaanse kruiden.
- Braad de gehaktballen vervolgens rondom mooi bruin.
- Haal de ballen uit de pan en doe er wat kookvocht bij en maak even een Jus.
- De ballen kunnen weer terug en hoeven niet meer op het vuur.
- Snij de andijvie in reepjes en spoel dit af en laat uitlekken.
- Gooi de spekjes in een droge koekenpan en bak deze.
- Voeg de gesnipperde ui toe en bak even mee.
- Voeg de reepjes paprika toe en bak 5 minuten mee.

- Voeg de aardappelblokjes toe en bak mee.
- Strooi er even wat paprikapoeder over heen en bak de aardappelblokjes een beetje bruin.

- Voeg de andijvie toen aan het aardappelen mengsel en haal de pan van het vuur.
- Klop 2 eieren door de slagroom en rasp hier wat verse nootmuskaat over heen.
- Doe het aardappel / andijvie mengsel in een ingevette ovenschaal.
- Giet hier het ei/slagroom mengsel over heen.
- Verdeel de gehaktballen over de schaal, druk ze in het mengsel.

- Strooi hier de geraspte kaas en de Parmezaanse kaas over heen en zet de schaal in de oven

- Bak het geheel nog 20 a 25 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden). Het is gerecht is natuurlijk al gaar maar de kaas moet even lekker smelten en bruin worden.

Notities
- ????️ Serveertip
Heerlijk met een lepeltje jus van de gehaktballen of een klodder grove mosterd.
Wil je wat fris erbij? Maak er een kleine salade met appel en augurk bij.
???? Kooktip
Je kunt dit gerecht prima van tevoren bereiden en pas op het laatste moment in de oven schuiven — ideaal voor drukke dagen.
