Boerenkool met spek en Kaas ovenschotel

Boerenkool ovenschotel.

Een lekker variatie op de hollandse boerenkool stamppot.

Wat er in gaat:

  • 1,2 kg aardappelen in gelijke stukken

  • 300 gram boerenkool

  • 1 ui

  • 1 rode puntpaprika

  • 1 rookworst

  • 400 gram spek

  • 1 Eetlepel grove mosterd (Zaanse / Groningse)

  • Witte peper

  • 1 runderbouillon blokje

  • 1,5 theelepel Garam Masala (optie, wel lekker voor een twist)

  • 100 gram geraspte mozzerella (of andere kaas)

  • 200 ml Melk (opgewarmd)

Hoe je het doet:

  • Kook de aardappelen met wat zout gaar en kook de boerenkool apart met een runderbouillonblokje (ongeveer 20 a 25 minuten). Snijd ondertussen de ui en paprika alvast in blokjes, warm de rookworst op in heet water en warm de oven voor op 220 graden.
  • Pak een grote koekenpan en bak de spekjes uit, als deze krokant zijn haal je het spek eruit en bak je de ui in het overgebleven bakvet, voeg na een minuutje de paprika toe en bak even goed aan. De Garam Masala mag erbij en bak dit ook nog even mee.
  • Giet de aardappels af en kook droog, en giet vervolgens de boerenkool af in een vergiet en vang het vocht op.
  • Warm 200 ml melk op in magnetron
  • Doe 1 flinke eetlepel grove mosterd bij de aardappels en een snuf witte peper. Maak nu een aardappelpuree met wat opgevangen boerenkoolvocht en wat warme melk.
  • De boerenkool verder goed uit laten lekken / persen en in de koekenpan mengen met het ui/paprika mengsel. Bak het nog even mee en spatel het mengsel vervolgens door de boerenkool.
  • Spatel de spekjes er ook doorheen.
  • Haal de rookworst uit het water en snij deze in mooie plakken.
  • Doe nu het boerenkool mengsel in de ovenschaal, en verdeel de rookworst over de schotel.
  • Strooi de geraspte kaas over de schotel.
  • Zet de schotel in de voorverwarmde oven voor 25 minuten op 220 graden (oven afhankelijk) tot de kaas en worst lekker knapperig zijn.

Notities

  • Lekker met deze “Ketjapjus”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven